2022 г.

На 07.02.2022 година се проведе поредната ситуация, заложена в Четвърти февруарски зимен пакет по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ на тема „Слушам, гледам и разказвам приказки“.

Децата изгледаха приказката „Дядовата питка“, след което разказваха моменти от нея като използваха правилно построени прости кратки и прости разширени изречения.

Работата приключи с илюстрация на момент от приказката, при което децата упражняваха правилно държане и оцветяване с молив, развиха фината моторика на ръката.

На 18.02.2022 година във всички градове и села на нашата Родина се чества 149 годишнината от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски.

Децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково се включиха в тържеството, организирано от Читалището, което носи името на Васил Левски.

Нарисуваха портрети на Апостола, с които беше подредена изложба във фоаето на библиотеката на читалището, поднесоха цветя на паметника.

Баба Марта троп, троп, троп

бърза през горичката.

Мартенички цял вързоп

върза на дечицата.

В първия ден на месец Март Баба Марта закичи дацата от ДГ „Здравец“, с. Шияково.

На 2-ри Март в ДГ „Здравец“, с. Шияково беше проведена беседа, посветена на Националния празник 3-ти Март. Децата оцветиха картинки на подходяща тематика.

На мама

Задето песни си ми пяла,

край мене ден и нощ си бдяла

и ме научи да се трудя

и рано-рано да се будя,

а в нашата родина свята

да браня вярно свободата –

три думи ще ти кажа само:

– Благодаря, обична мамо!

Леда Милева

За празника на мама 8 – ми Март децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково научиха стихчета и песни, изработиха картички, които да поднесат на своите майки!

Във връзка с провеждането на Областните инициативи на РУО – Плевен „Приказки без край“ и „Детска градина за всички“ в ДГ „Здравец“, с. Шияково се проведоха поредица от дейности:

Четене на детски приказки

Рисуване на илюстрации по изучавани приказки

На сцената на Читалище „Васил Левски“, с. Шияково драматизирахме българската народна приказка „Галената Богданка“.

След драматизацията в читалнята на библиотеката Величка Георгиева – секретар-библиотекар припомни на децата основните правила за опазването на книжките чисти и здрави и им прочете българската народна приказка „Хитър Петър“.

Тя разказа на децата основните дейности, извършвани от медицинските сестри и лекарите.

По време на „Седмицата на гората“ от 04.04. – 10.04.2022 година децата гледаха филми на подходяща тематика за опазването на природата, рисуваха по тема и почистиха цветната градинка.

В събота 16.04.2022 год. по православния календар отбелязваме Лазаровден. Представяме Ви нашите малки лазарки.

Великден

Ангелина Жекова

Чук! Чук!

Яйчице,

нарисувах ти лице

със странички червени,

със очички зелени

и с носленце лилаво –

да ми бъдеш най-здраво!

През четирите дни от Страстната седмица, децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково, бяха организирани в различни дейности, свързани с посрещането на Християнския празник Великден!

На 13.05.2022 год. децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково посетиха интересни местности на селото. Представяме Ви моменти от разходката.

Традиционно, втората неделя на месец Май, жителите на с. Шияково, правят „Молебен за дъжд“. Тази година Мирослава Желязкова от ДГ „Здравец“, взе участие в събитието като представи стихотворението „Майски дъжд“ от Николай Соколов.

На 17.05.2022 год. за децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково, съвместно с ДГ „Слънце“, с. Сомовит беше организирана еднодневна екскурзия с учебно-възпитателна и развлекателна цел до Къкринското ханче и Зоопарк гр. Ловеч.

В с. Къкрина децата разгледаха мястото, където е бил заловен Васил Левски и поднесоха цветя на паметника.

Много емоционално протече обиколката в Зоопарка. Децата видяха мечки, маймуни, тигри, лъвове, на които се порадваха от сърце.

В гр. Ловеч децата разгледаха Покрития мост на река Осъм.

Пътуването обогати знанията и представите на децата за една малка част от нашата Родина и остави у тях незабравими впечатления.

Честит празник 24 -ти май на всички дейци на просветата и културата! Пожелаваме Ви здраве и творчески успехи! За поредна година децата и персонала на ДГ „Здравец“, с. Шияково направиха венец в навечерието на най-българския празник!

На 29.05.2022 година децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково участваха в Детското утро, организирано от Община Гулянци в рамките на Панаирни дни 2022 год. Участниците бяха отличени с Грамота за изявата и получиха индивидуални подаръци и лакомства.

Първи юни

Петя Йорданова

Цветя, очите отворете,

преди зора да зазори!

Звезди, на празник заведете

най-хубавите си игри!

Треви, звънете с тънки струни,

запей за тоя ден, река!

Дошъл е вече Първи юни

със синьо гълъбче в ръка!

На 01.06.2022 година, съвместно с ДГ „Слънце“, с. Сомовит, беше организирана екскурзия с учебно-възпитателна и развлекателна цел. Децата посетиха Ветрогенераторен парк, гара Сомовит и гара Черковица, повозиха се на влакчето по живописната дестинация до гара Черковица, покрай брега на река Дунав. Научиха интересни неща за поминъка на Община Гулянци.

Бъдещите първокласници Мирослава Желязкова и Мехмед Асанов получиха своите Удостоверения за завършена Четвърта група, съпътствани с подаръци от Кмета на Община Гулянци и колектива на детската градина.

Послучай 1-ви Юни – Деня на детето, децата бяха зарадвани с индивидуални пакети с лакомства от Кмета на село Шияково и подаръци – играчки от Кмета на Община Гулянци.

Отиваме на екскурзия!

Ура! Ура! Ура!

На 21.06.2022 година се проведе екскурзия до Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал. Децата бяха включени в дейности с образователна цел по проект UNAWE – „Работилница за съзвездия“, предназначен за детските градини. Запознаха се с планетите от Слънчевата система, изработиха с помощта на изрязани елементи някои съзвездия, подържаха в ръцете си макет на планетата Земя във вид на плажна топка и с помощта на специални очила гледаха дъгата.

В раздел „Екология“, чрез помощта на специално приложение, което използва добавена реалност, децата се запознаха с външния вид и звуците, които издават някои зимуващи, прелетни и гнездящи птици край река Дунав. Бяха им показани саморъчно изработени хранилки за тях. Всички бяха включени в занимателни и дидактични игри.

В раздел „Експедиция“ децата се изявиха като малки изследователи. Посетиха брега на река Дунав и гледаха през бинокли и далекоглед растителността и водолюбиви птици. Интерес предизвика уред, наречен „Буболечкоглед“, който увеличава размера на насекомите.

След завръщането в детската градина всички бяха много весели, много щастливи, заредени само с положителни емоции.

Екскурзията беше посветена на Международния ден на река Дунав – 29 Юни. За участието си в инициативата децата бяха наградени от Община Гулянци с материали за рисуване – блокчета, флумастери, боички …

Моменти от проведените ситуации по проект „АПСПО“ през неучебното време на учебната 2021/22 година.

Допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през летните месеци на открито.

На 18.07.2022 година се навършват 185 години от раждението на Апостола на свободата Васил Левски. В тая връзка децата и Кмета на селото г-н Атанасов посетиха паметника в центъра на селото и поднесоха венец и цветя.

На 19.07.2022 година ходихме на гости на бабите в Пенсионерския клуб. Те репетираха за изява и ни попяха, а след това ние им попяхме!

На 28.09.2022 година посетихме дома на леля Вили – нашия помощник-възпитател, която отглежда интересни птици – пауни, токачки, джинки. Тя ни разказа какви грижи се полагат за тяхното отглеждане. Всеки ден трябва да се хранят и да им се почистват клетките. Много ни беше интересно.

Днес, 29.09.2022 година, времето е слънчево и приятно. Всички сме навън и играем различни сюжетно-ролеви игри. Част от момчетата са „полицаи“ и гонят „лошите“ а останалите деца са „родители“ и полагат грижи за децата си.

Днес, 04.10.2022 год., в съответствие с Плана за квалификационната дейност на ДГ „Здравец“, мед. сестра Стефка Стоянова изнесе лекция на деца и персонал на тема: „Как да се предпазим от вирусите“.

На 25.10.2022 година, във връзка с Вътрешно-образователен проект „Обичам родния си край“, проведохме екскурзия до гр. Плевен, съвместно с деца от ДГ „Незабравка“ гр. Гулянци. Посетихме Панорама „Плевенска епопея 1877 год.“ и разгледахме Скобелев парк. Видяхме интересни батални сцени, нарисувани на огромни платна, оръдия, пушки и боеприпаси, използвани в Руско-турската война.

Същият ден се срещнахме с кака Ани в детския отдел на Библиотеката в Читалище „Съгласие 1865“. Тя ни запозна с правилата за опазване на книжките чисти и здрави, прочете ни приказката „Бързата работа“ и ни подари балони и книгоразделители.

На 03.11.2022 година по покана на г-жа В. Мандрачелова, с децата посетихме Клуба на пенсионера и инвалида „Здравец“, с. Шияково. Проведен бе разговор-беседа за значението на празника на Народните будители. Децата гледаха записи от участия на Вокалната група на фестивали и празници, поздравиха самодейците с песни и танци, с което много зарадваха възрастните хора.

Отново сме на път. Днес, 08.11.2022 год., с децата от ДГ „Незабравка“, гр. Гулянци отиваме в гр. Никопол. Във връзка с вътрешно-образователен проект „Обичам родния си край“ посетихме:

  • „Музеен информационен център“ – разгледахме пушки и саби, използвани през руско-турската война; предмети, открити при разкопки.
  • Чешмата „Елия“ /Сютлийка/, свързана с хилядолетната история на града.
  • Разходихме се по брега на река Дунав. Видяхме много лодки, мидички, мрежи за улов на риба
  • За да стигнем до Пристанищния комплекс – Ферибот и Понтон, минахме по алеята, на която има изображения на всички видове риби, които живеят в река Дунав.
  • Големи късметлии се оказахме. На понтона на Пристанището имаше спрял туристически кораб „Викинг“, които пътува под швейцарски флаг с американски туристи. Екипажът много ни се зарадва. Капитанът ни посрещна, поканиха ни да влезем вътре, където ни почерпиха с лакомства.

Всичко това се случи с любезното съдействие на нашия екскурзовод Хасан Караюмер, който ни разказа по достъпен начин за децата историята на град Никопол.

Благодарим Ви, господин Караюмер за времето, което отделихте за нас и прекрасното отношение.

„Есента в цветове и багри“ – учим, играем, творим

За пореден път се проведе Областната седмица на четенето и грамотността от 21-25 Ноември 2022 година. На 22.11.2022 год. децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково драматизираха приказката „Медената питка“. На 23 и 24.11.2022 год. рисуваха моменти от приказката и си направиха изложба.

През изтеклата интересна седмица, децата имаха възможност да бъдат артисти-кукловоди и малки художници.

Коледните празници за децата от ДГ „Здравец“ започнаха със запалването светлините на елхата в центъра на селото на 13.12.2022 година.

Днес, 19.12.2022 год. пристигна подранил коледен подарък. Бившата ни възпитаничка Пресияна Николаева Петрова изненада с добро дело всички ни. Организирала с другарчетата си от II клас при ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Плевен да съберат запазени дрешки и обувки, за да зарадват деца от социално слаби семейства. За доброто дело им благодарим от сърце!

В трепетно очакване на Дядо Коледа!

И чудото се случи …

На 23.12.2022 год. добрият старец не забрави децата от ДГ „Здравец“. Донеси им много подаръци, зарадва ги страшно много. Те от своя страна го поздравиха със стихчета, песни и танци.

Децата получиха подаръци от г-н Л. Яков – Кмет на Община Гулянци,
г-н И. Атанасов – Кметски наместник на с. Шияково и от Колектива на детското заведение.
Пожелаваме на децата и техните родители, Новата година да им донесе много здраве, радост и късмет!