2023 г.

Първият, дошъл в дома ни, на Игнажден 20.12.2023 год. бе Дядо Коледа. Затова годината за децата от ДГ „Здравец“, с. Шияково ще бъде добра, здрава и плодородна. Децата получиха много подаръци от Дядо Коледа, от Кмета на Община Гулянци и колектива на детската градина.

В трескаво очакване на „Рождество“.

На 06.12.2023 год. – „Никулден“ децата и персонала на ДГ „Здравец“, с. Шияково посетиха храм „Света Троица“. Там запалиха свещичка за здраве и научиха интересни факти за празника.

Във връзка с „Областна седмица на четенето“, 06 – 10 Ноември 2023 год. на 07.11. – Вторник с децата беше планувана и проведена среща със секретар-библиотекар Величка Георгиева при Читалище „Васил Левски – 1928“. Тя им прочете народната приказка „Старите хора“. След това посетиха и разгледаха библиотеката, в която се съхраняват книгите.

Сряда – 08.11.2023 год. децата изработиха разделител за книги и разбраха неговото предназначение.

На 10.11.2023 год. всички деца от групата бяха отличени с есенни медальони, за участието си в Областната инициатива.

Понеделник 06.11.2023 година с децата беше проведена ситуация по ОН „Околен свят“ на тема „Пътувам с мама и татко и знам къде играят децата“ – БДП. След това на улицата пред детската градина с децата беше проведен тренинг за отработване безопасното пресичане.

На 31.10.2023 год. медицинската сестра Емилия Предова беседва с децата на тема „Децата и здравословното хранене“. Обърна им внимание, че ако искат да растат здрави, трябва да ядат много плодове и зеленчуци, да пият мляко и вода.

Във връзка с проекта „Обичам родния си край“ на 20.10.2023 год. ходихме до Спортния комплекс „Юрий Гагарин“ към Община Гулянци. Там бяхме заедно с децата от детска градина „Незабравка“, гр. Гулянци. Тичахме на воля, играхме с топки, катерихме се, пързаляхме се, люляхме се. Наблюдавахме промените в природата през есента. Създадохме приятелства.

17.10.2023 год. – Образователно направление „Изобразително изкуство“, Тема „Богата есен“. Децата разшириха познанията си за средствата, с които се постига художествената изразителност. Развиха техническите си умения и въображение.

Моменти от игрите на детската площадка в центъра на селото – 10.10.2023 год.

И през новата учебна 2023/2024 година продължава работата по Вътрешно-образователния проект „Обичам родния си край“. На 29.09.2023 год. децата посетиха и се запознаха с реставрираната и обновена чешма именувана „Валя Мандри“ в село Шияково. Научиха историята за нейното построяване в далечни времена и осъвременяването и през 2023 година с рисунки, в които е пресъздадена красотата на българската природа и фолклор.

Добре дошла Нова учебна 2023/2024 година!

Моменти от Първия учебен ден – 15.09.2023 год.

Колектива на ДГ „Здравец“, с. Шияково Благодари на Кмета на Община Гулянци за поздравлението послучай Първия учебен ден!

И през летните месеци продължава работа по Вътрешен проект „Обичам родния си край“, съвместно с децата от ДГ „Незабравка“, гр. Гулянци. На 27.06.2023 година, посетихме „Общински център за извънучилищни дейности“, с. Байкал. Научихме интересни неща за планетите и звездите.

Настоящата екскурзия беше и във връзка с отбелязване Деня на река Дунав на 29 юни. Кампанията, която се провежда във всички страни от Дунавския басейн, изразява връзката на хората от дунавските страни с тяхната река.

Тазгодишната тема на международната инициатива – „Да пазим Дунав син“, е вдъхновена от четвъртото съвместно проучване на река Дунав (Joint Danube Survey JDS4) и цели да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й.

Стигахме до брега на Дунав, разгледахме растителността, птиците и проведохме беседа за значението на реката за хората, животните и растенията.

На 29.06.2023 г. – Деня на Дунав децата рисуваха по темата.

На Втори юни си спомнихме за Христо Ботев и загиналите за свободата на България. В лятната градина на селото поиграхме, полюляхме се и рисувахме с тебешири на асфалт.

Андрей, Салим, Шириф и Теодоси са вече първокласници! На добър час в Първи клас!

По случай Първи юни – деня на детето, организирахме екскурзия до гр. Плевен. Пътувахме с влак от спирка Милковица до града и с тролей до парк „Кайлъка“. Там се разходихме, поиграхме и посетихме животните в зоопарка.

Екипа на ДГ „Здравец“ благодари на Кмета на Община Гулянци за подаръците във връзка с празника Първи юни за бъдещите първокласници и децата от групата.

На 28.05.2023 год. децата участваха в Детското утро в рамките на Панаирни дни Гулянци 2023 година.

24 – ти май

Празник на славянския дух и напредък.

Празник – символ на родното,

празник – потънал в цветя и зеленина,

в усмивки и оптимизъм.

Днес, 22.05.2023 год. решихме да се позабавляваме и да се почерпим. Момичетата приготвиха плодово смути, което се хареса много.

Момчетата изпробваха възможностите си да месят курабийки, които бяха изядени с най-голямо удоволствие.

Днес, 16.05.2023 год., медицинската ни сестра г-жа Стефка Стоянова, проведе беседа с децата за професиите на медицинските работници – лекари, мед. сестри, зъболекари. Запозна ги с техния труд и необходимите инструменти за осъществяване на дейността им. Децата бяха много впечатлени и ентусиазирани и участваха активно в беседата.

На 15.05.2023 год. децата с голямо желание се включиха в почистването на детската площадка, за да я подготвим за игри на открито.

Класирани рисунки за участие в Областната инициатива „Панорама на предучилищното образование“ Плевен, 2023 г. Творческа зона „В света на детските мечти“.

Благодарим на г-жа Маргарита Атанасова за направените подаръци за децата от ДГ „Здравец“.

Времето се затопли и ние сме готови за път.

Продължава работата по Вътрешно-образователен проект на тема „Обичам родния си край“. На 25.04.2023 год. пътувахме до гр. Козлодуй, за да посетим Национален музей – параход „Радецки“. С него Христо Ботев пристига заедно с двеста четници и слизат на българския бряг на 17.05.1876 год., за да помогнат на българите да се освободят от османско иго. Децата знаят от предварителната работа кой е Христо Ботев и какво е неговото дело. Научиха да пеят песента „Тих бял Дунав“, нарисуваха портрети на Ботев, родната му къща и на кораба „Радецки“.

Великден

Пролетта дойде отново

и донесе на света

Възкресение Христово

слънце, птички и цветя …

Подготвката за празника тази година се изразяваше в различни интересни занимания:

Направа на великденска украса за участието ни в Общинския празник „Пъстър Великден“.

Момчетата боядисваха изкуствени яйца с водни бойчки.

Момичетата замесиха козуначено тесто и оформиха кифлички.

Традиционно през месец Април се провежда Областната инициатива „Приказки без край“. По този повод с децата бяха проведени следните дейности:

Четене на приказки.

Създаване на детска книжка с илюстрации по приказката „Червената шапчица“ от Шарл Перо – оцветяване на отделни моменти и подреждането им в хронологичен ред.

Драматизация и разпознаване моменти от познати приказки.

Лазарица

Ой, Лазаре, Лазаре

що побърза та дойде.

Ризата ми на кросно,

сукмана ми на руно.

Участие на децата в Общинския празник „Пъстър Великден“ на 07.04.2023 год. в гр. Гулянци.

Грамоти от участие в конкурс на тема „Жива памет за Апостола“

Благодарим на Община Вълчедръм и Първо ОУ „Васил Левски“ за отличията за всяко едно дете, участвало в конкурса.

С благодарност към г-н Марин Мандрачелов – 90 годишен пенсионер, които изработи и подари на децата и персонала снимки от вълнуващата среща с Баба Марта!

Осми март

Моя майчице добричка,

с бяла, хубава ръчичка.

Издигни я и сложи я

върху моята главичка …

За празника на мама децата научиха стихчета и песнички, и изработиха подаръци.

Трети март

По повод Националния празник на България се проведе беседа и кратък рецитал.

Баба Марта

По стара българска традиция на Първи март се окичваме с мартеници. Баба Марта дойде в детската градина и донесе на всички много красиви и различни мартенички. Децата и благодариха и поздравиха.

Любимите ни занимания – „Игра с пъзели“ – 24.02.2023 год. Развиване на съобразителност, внимание, бързина и сръчност.

Във връзка със 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски, ДГ „Здравец“, с. Шияково решихме да участваме в обявения от Община Вълчедръм и Първо ОУ „Васил Левски“ конкурс на тема „Жива памет за Апостола“. Изпратихме портрети на Васил Левски, които децата сами оцветиха по предоставени шаблони. Целта ни беше да се възпита у децата чувство на патриотизъм и признателност към делото на Апостола.

Моменти от проведената ситуация по ОН „Физическа култура“ на 16.01.2023 год. Децата повишиха функционалните си способности и усвоиха нов вид лазене.